Monday, 29 June 2015

Stress bila alat komunikasi sosial rosak

0 comments
 Cewah .. tajuk tak mau kalah........... 

Hari kames.. phone 3 tahun gua dah kaputttt... mapos. Stressnyaaaa .. mmg sedih frust kecewa semua tahap feeling yg ada .. sekali ada budak dari fb group Note 2 kata dia boleh repairkan. Try call service center samsung .. sekali dia kata RM700 gitu kalau nak repair. Adalah baiknya jika ditambah sket sebanyak dan beli Note 4 saja. Budak fb tu mintak RM250 saja. So ok laa... gua postkan phone. Bateri dan pen dicabut. Dapat msg semalam dah siap phone kesayangan gua tu.. yahoooo

Besoknya baru dia nak postkan. Aaarghhh.. cannot wait nak skrin gemok tu semula. Bila dah bertahun pakai phone gedabak tu.. pakai htc one hak bos punya ni memang laaa tak puas. Mata gua rasa kero kero.. keyboard kecik. Jari ni almaklum sedia tembam... dah jadi tah apa apa gua eja bila berwhatsapp... supo tolo 

Ada tgk tgk model phone.. a7 la.. e7 laa.. tp bak kata boss, gua mesti cari phone yang ada pen. Memang suka menconteng... so menabung la ye kalau nak note 4 tu. Harga mahal kedaung.. tp mmg berkenan lah.. kamera pun cantik. Nak selfie sonang.. hahaha.. itu yang sebenarnya.. 

Bila phone rosak . baru la rasa arghh.. bosannya. Padahal banyak je benda lain boleh buat. Dah mmg dasar sangat phone lekat kat tgn. Main games lah.. whatsapp lah. Nak membeli barang pun sekarang kan pakai phone. Tu haa.. instagram tu dah macam mall. Macam2 ada jual ha... complete .. spender pun ada weh. 

Phone pun penting bulan ramadhan ni. buat kunci jam untuk bersahur.. cewah... tgk, bukan duniawi semata mata kegunaan phone ni.. kan kan... kan jenet kan.. 

Tudung raya tak jahit lagi.. kuih raya belum buat lagi.. aiyoooooo.. stress chapter lain plak ni.. 


Friday, 26 June 2015

Misi untuk raya.. cewah

0 comments
Early this month, ada baca kawan2 update kat fb, masing masing sedang berdiet/exercise dengan mission tertentu. Antaranya #misikebayapagiraya 

Wah, semangat sangat baca. Semua pun dah turun berat badan. Apakan daya.. gua bila balik Tepeng tu.. minum makan macam sangat sangat susah nak kontrol. Memang payah sangat ah. Nak pulak dahling husband (boss) asek laaa ajak jalan jalan cari makan keliling town tepeng tu. Dalam tesco.. kat foodcourt dia pun layan. Sedap sedap pulak tu. Acaner nak diet nya.. memang tough lah kalau boleh bertahan ... cewah... padahal diri sendiri ada nafsu supo buaya.. 

Kami balik KB hari ahad lepas. Takat sekarang tak ke pasar ramadhan pun lagi. Hebat kan? Kalau masa kat tepeng tu... pantang lepa. Pukul 4 dah sampai. Tak cukup tu.. pukul 6 pegi lagi utk seken round. Usaha sangat kan.... memang kena jiwa sangat makanannya. Bukan tekak gua sorang.. tekak boss pun sekali. Macam2 haaa kami bedal.. 

Baju raya dah beli yang siap je la. Tak rasa sempat nak jahit camner pun.. serabut pikiran lah. Lagi pulak mcm takde feeling nak sambut beria sangat dengan keadaan abah mak ni. Cuma plan nak buh beads sket atas lace baju tu. yelah.. baju beli kat First Lady je.. satgi jalan je.. eh eh.. baju sama pulak. So moga moga dengan tampalan bead bersepah nanti.. nampak lain sket. 

Tengah mencari diet yg sesuai lagi. Untuk seorang yang tegar kopi macam gua ni.. mmg ramai kata susah nak diet. Yelah.. diet kan dia suruh minum ayaq kosong semata.. mana layan. Ingat nak tukar.. layan matcha pulak.. bukan pulak macha kedai mamak roti kosong 1 tu... ni matcha green tea. Sedap jugak. 

Untuk mereka yang nak exercise.. boleh follow Fitnessblender ni di youtube. Memang ok sangat exercisenya,,,cewah. 

Malam ni lepas terawih.. moh kita eksesais ramai ramai eh.. 




Tak dapat kebaya di hari raya.. kebaya di hari raya haji pun jadi. 



Monday, 22 June 2015

Kembali ke Kota Bharu

0 comments

Semalam... kami dah pulang ke rumahku syurgaku.

Dalam pukul 6.30 ptg, selepas ke pasar ramadhan kamunting (ya... masih sempat).. bersedih sedihan dgn semua di rumah makabah... kami pon bertolak pulang. Sampai di kuala kangsar.. husband offer the steering to me. Wah wah.. sebab dia nak membedal makanan.. yelah. Dah masuk berbuka pon masa tu...

Rupanya rabun malam gua agak teruk. Haiyo... banyak susahlah drive malam2 diterangi cahaya lampu kereta saja. Dari atas sket dari kuale kangsor... sampai la separuh jalan naik ke banjaran tu.. gua drive. Mmg seksa rasanya. Tak ramai menuju ke kelantan semalam. Ramai yg dari kelantan ke arah grik semalam..

Sekali tu.. dah nak sampai Jeli.. ebok muntah. Yer... ebok yg konon2 hensem tu ada motion sickness. Naik kereta simpang siur senang muntah. Apadaaaa...

Pukul 12.30 pagi kami sampai rumah. Alhamdulillah... lega rasa. Walaupun naik kereta.. tetap budak2 ni kena carlag (ganti jetlag). Pukul 3 pagi baru pakat lena... hihi

#hatikutertinggalditepeng #cepatsembuhabahmak



Sunday, 21 June 2015

Taiping lagi..

0 comments

Masuk hari ni.. dah 3 minggu di Taiping. Sejak dpt perkabaran duka akhir bulan mei... kami balik ke Tepeng ...

Abah dah selamat menjalani 1st kemo. So far takde lagi side effect yg kicked in kecuali panas badan. Kata abahlah.. nak nak cuaca pon panas. Maybe dah sampai masa pasang ekon kut. Badan abah mmg susut. In 1 mth... turun dalam 12kg. Selera makan... alhamdulillah. Masih ada walaupon tak macam dulu.

Abah ada ambil jus riovida dari 4life. Ttg pil.. masih belum pasti sama ada ada good effect kalau ambil atau tak.. sbb based on the pakar... ada side effect amek regenerate cells punya pil. Sel kanser akan tumbuh lagi di tempat lain... so for the time being... kami cuma kasi abah amek jus riovida tu. Harap ada kesan baik...

Insyallah... doa doakan ya.

Selamat berpuasa .... 😙