Sunday, 13 December 2015

Alam ria cuti sekolah

0 comments
Lusa nak balik kampung.. yeehaaaa
Bila musim cuti sekolah..perkara first.. mesti balik kampung
Dari kecik gitu.. takdak istilah bercuti holiday main salji apa kelencut

Asal cuti sekolah... balik kampung
Asal balik kampung.. mesti cuti sekolah

So, lusa.. plan nak balik kampung lah..
Nak tengok maktok tokwan..
Yeayyy.. tak sabar sangat..
So hari ni mensetel laundry.. malam nak pack sket sket

Nak siapkan selai dua tudung.
Nak bawak balik mesin jahit.. toklaki bising.. nyampah tau..
So packing buku mewarna je lah.. hahahaah... senang

Nak kena buat list barang nak beli utk bawak balik Tepeng
Kopok gote n kopok keping ..
Asam balang.. kuih akok panas2 ..

Aaaaa... tak sabarnyaaaaa

Tepenggggg... tunggu aku datanggggggg



Friday, 25 September 2015

Sepember dah hoi !

0 comments
Kejap je kan.. dah September.. 
Bz sangat nih. Ulang alik balik kampung tengok abah lagi. Bz carik makan lagi. Doa doakan ya semoga mak abah saya sihat dan dipanjangkan umur. Insyallah..  amin amin 

Cerita anak anak pulak mcm gitu la. Hazel dah 5 tahun n nak masuk 6 tahun dah. Still berbogel merata rumah lepas mandi. Pening dah duk tarbiyah ... bapak dia siap menjerit2 dah bila nampak ada 'toyol' tuala kat kepala layan tv. Ebok dah nak masuk 2 tahun. Lagi 2 bulan je.. kejapnyaaaa. dah takdak bau baby .. hahaha.. bau mashem je ada. Redha mak bau mashem sokmo.. 

Nowadays... 24 jam dah tak cukup. Too much nak buat .. itu ini. Tau tau dah tengah malam. Stress jugaklah.. tapi pikir balik. Life must go on.. mcm mana pun kan. Stress ke.. apa ke. Nanti nanti laaa.. kut dah tua kerepot.. boleh la rileks sket. Ni tengah keja keras nak beli beskal kat mek. Kejap nak beskat ada loceng.. kejap nak sylvanian house set with light.. pastu dia request tu plak.. ini plak. Kadang2 pikir.. dia nampak muka mak dia mcm auto telller machine ke. Pandai plakk tu.. dekat bapak dia tak mintak pulak.. 

Eh... sebenarnya nak citer lain. terciter bebel bebel plak
Layan je laaa eh.. hahahaahaha

Oh mannnnn... i miss my old blog.. :C




Monday, 29 June 2015

Stress bila alat komunikasi sosial rosak

0 comments
 Cewah .. tajuk tak mau kalah........... 

Hari kames.. phone 3 tahun gua dah kaputttt... mapos. Stressnyaaaa .. mmg sedih frust kecewa semua tahap feeling yg ada .. sekali ada budak dari fb group Note 2 kata dia boleh repairkan. Try call service center samsung .. sekali dia kata RM700 gitu kalau nak repair. Adalah baiknya jika ditambah sket sebanyak dan beli Note 4 saja. Budak fb tu mintak RM250 saja. So ok laa... gua postkan phone. Bateri dan pen dicabut. Dapat msg semalam dah siap phone kesayangan gua tu.. yahoooo

Besoknya baru dia nak postkan. Aaarghhh.. cannot wait nak skrin gemok tu semula. Bila dah bertahun pakai phone gedabak tu.. pakai htc one hak bos punya ni memang laaa tak puas. Mata gua rasa kero kero.. keyboard kecik. Jari ni almaklum sedia tembam... dah jadi tah apa apa gua eja bila berwhatsapp... supo tolo 

Ada tgk tgk model phone.. a7 la.. e7 laa.. tp bak kata boss, gua mesti cari phone yang ada pen. Memang suka menconteng... so menabung la ye kalau nak note 4 tu. Harga mahal kedaung.. tp mmg berkenan lah.. kamera pun cantik. Nak selfie sonang.. hahaha.. itu yang sebenarnya.. 

Bila phone rosak . baru la rasa arghh.. bosannya. Padahal banyak je benda lain boleh buat. Dah mmg dasar sangat phone lekat kat tgn. Main games lah.. whatsapp lah. Nak membeli barang pun sekarang kan pakai phone. Tu haa.. instagram tu dah macam mall. Macam2 ada jual ha... complete .. spender pun ada weh. 

Phone pun penting bulan ramadhan ni. buat kunci jam untuk bersahur.. cewah... tgk, bukan duniawi semata mata kegunaan phone ni.. kan kan... kan jenet kan.. 

Tudung raya tak jahit lagi.. kuih raya belum buat lagi.. aiyoooooo.. stress chapter lain plak ni.. 


Friday, 26 June 2015

Misi untuk raya.. cewah

0 comments
Early this month, ada baca kawan2 update kat fb, masing masing sedang berdiet/exercise dengan mission tertentu. Antaranya #misikebayapagiraya 

Wah, semangat sangat baca. Semua pun dah turun berat badan. Apakan daya.. gua bila balik Tepeng tu.. minum makan macam sangat sangat susah nak kontrol. Memang payah sangat ah. Nak pulak dahling husband (boss) asek laaa ajak jalan jalan cari makan keliling town tepeng tu. Dalam tesco.. kat foodcourt dia pun layan. Sedap sedap pulak tu. Acaner nak diet nya.. memang tough lah kalau boleh bertahan ... cewah... padahal diri sendiri ada nafsu supo buaya.. 

Kami balik KB hari ahad lepas. Takat sekarang tak ke pasar ramadhan pun lagi. Hebat kan? Kalau masa kat tepeng tu... pantang lepa. Pukul 4 dah sampai. Tak cukup tu.. pukul 6 pegi lagi utk seken round. Usaha sangat kan.... memang kena jiwa sangat makanannya. Bukan tekak gua sorang.. tekak boss pun sekali. Macam2 haaa kami bedal.. 

Baju raya dah beli yang siap je la. Tak rasa sempat nak jahit camner pun.. serabut pikiran lah. Lagi pulak mcm takde feeling nak sambut beria sangat dengan keadaan abah mak ni. Cuma plan nak buh beads sket atas lace baju tu. yelah.. baju beli kat First Lady je.. satgi jalan je.. eh eh.. baju sama pulak. So moga moga dengan tampalan bead bersepah nanti.. nampak lain sket. 

Tengah mencari diet yg sesuai lagi. Untuk seorang yang tegar kopi macam gua ni.. mmg ramai kata susah nak diet. Yelah.. diet kan dia suruh minum ayaq kosong semata.. mana layan. Ingat nak tukar.. layan matcha pulak.. bukan pulak macha kedai mamak roti kosong 1 tu... ni matcha green tea. Sedap jugak. 

Untuk mereka yang nak exercise.. boleh follow Fitnessblender ni di youtube. Memang ok sangat exercisenya,,,cewah. 

Malam ni lepas terawih.. moh kita eksesais ramai ramai eh.. 




Tak dapat kebaya di hari raya.. kebaya di hari raya haji pun jadi. 



Monday, 22 June 2015

Kembali ke Kota Bharu

0 comments

Semalam... kami dah pulang ke rumahku syurgaku.

Dalam pukul 6.30 ptg, selepas ke pasar ramadhan kamunting (ya... masih sempat).. bersedih sedihan dgn semua di rumah makabah... kami pon bertolak pulang. Sampai di kuala kangsar.. husband offer the steering to me. Wah wah.. sebab dia nak membedal makanan.. yelah. Dah masuk berbuka pon masa tu...

Rupanya rabun malam gua agak teruk. Haiyo... banyak susahlah drive malam2 diterangi cahaya lampu kereta saja. Dari atas sket dari kuale kangsor... sampai la separuh jalan naik ke banjaran tu.. gua drive. Mmg seksa rasanya. Tak ramai menuju ke kelantan semalam. Ramai yg dari kelantan ke arah grik semalam..

Sekali tu.. dah nak sampai Jeli.. ebok muntah. Yer... ebok yg konon2 hensem tu ada motion sickness. Naik kereta simpang siur senang muntah. Apadaaaa...

Pukul 12.30 pagi kami sampai rumah. Alhamdulillah... lega rasa. Walaupun naik kereta.. tetap budak2 ni kena carlag (ganti jetlag). Pukul 3 pagi baru pakat lena... hihi

#hatikutertinggalditepeng #cepatsembuhabahmak



Sunday, 21 June 2015

Taiping lagi..

0 comments

Masuk hari ni.. dah 3 minggu di Taiping. Sejak dpt perkabaran duka akhir bulan mei... kami balik ke Tepeng ...

Abah dah selamat menjalani 1st kemo. So far takde lagi side effect yg kicked in kecuali panas badan. Kata abahlah.. nak nak cuaca pon panas. Maybe dah sampai masa pasang ekon kut. Badan abah mmg susut. In 1 mth... turun dalam 12kg. Selera makan... alhamdulillah. Masih ada walaupon tak macam dulu.

Abah ada ambil jus riovida dari 4life. Ttg pil.. masih belum pasti sama ada ada good effect kalau ambil atau tak.. sbb based on the pakar... ada side effect amek regenerate cells punya pil. Sel kanser akan tumbuh lagi di tempat lain... so for the time being... kami cuma kasi abah amek jus riovida tu. Harap ada kesan baik...

Insyallah... doa doakan ya.

Selamat berpuasa .... 😙



Thursday, 16 April 2015

From Taiping With Love

0 comments
Currently... blogging dari Tepeng..
Mak kena operate buang ketumbuhan .. 2 tempat pulak tu.
So balik la semuanya... untuk jaga n bagi morale support gitu..
Alhamdulillah Rabu mak dah discharged

Cuaca panas sejuk panas sejuk.. memang memanggil laaa demam untuk datang..
Hidung berapa hari dah ni asek panas membara... cair abes hingus hingus ni..
Ebok n Hazel pun abes selsema..

Sempat la melampiaskan nafsu tembolok.. makan rojak kamunting, cendol bismillah, cakoi kuah kacang, laksa perlis, laksa buyung. apo laie.. macam macamlah kiranya..

Round2 Aeon pun dah selamat berapa kali round dah..
Puas hati jugak.. dapat meround Daiso, Mr Diy n how laaa i wish kut kut ada MPH
Tak sabar nak tunggu Aeon bukak di KB
Sempat merembat barang serba sikit .. aaa.. banyaknya benda plan dalam kepala..
Tapi tak terbuat lagi ni. Serabut banyak perkara ni.. hadoi haiiiii





Monday, 16 March 2015

Eh eh ko ni..

2 comments
Pernah tak macam rasa asek kena attack oleh orang yang sama
Macam bila other people do the same things.. tak apa..
Tapi bila kita 'ter'buat that certain thing.. terus dia bash.. out of nowhere..
Pernah?

Sakit jiwa rasa..
Macam ko tak pernah duduk borak dengan aku
U dont know me pon..

Tiba2 out of nowhere.. ko keluar n nak sound2
N this is not the 1st time pun

U wanna be so serious sebab higher level than me? go on..
Sebab lain semua geng ko.. so tak apalah
Gua outsider.. tak perform.. tak geng .. so takleh tersalah sket?

What a bullsh*t !!





Especially for u.. 
Boo !




Friday, 6 March 2015

Mana pigi da deyyy

3 comments
Bukan ada apa apa pun yang hilang. Cuma kerajinan berblogging je hilang ni. Tu laaa.. ada blog elok2.. nak buat baru. Nahhh... rupanya gua reti layan wordpress je. Kesian rasa diri ini..

Lagi pulak.. ntahla. Rindu blog lama kut. Hari tu boss tanya... nak renew tak.. gua jawap tak payahlah. Nak pakai nama baru lah blog. Nahhhh.. padan muka. Sampai sekarang boss gelakkan gua. Yer.. apo nasib.

Rindu sangat blog.kakakdegil.com tu. Banyak sangat ceritanya di dalam. Dari Hazel baby lagi. Arrghhhh... stress tahuuuuu

Tapi tak apalah..

New resolutions ni kan. Moga moga cerita lebih indah indah mulai saat ini..

Nah .. belanja satu gamba budak kesayangan sebab dia baby ajaib saya ....

Hazel masa 5 bulan rasanya 

Sekarang.. rentung dah sket. Hahahahaa.. tp takleh lawan memi punya rentunglah. Ini rumah... memi champoyan rentung !





Tuesday, 17 February 2015

Kalau tengah malam

4 comments
Jalan sunyi je... kereta pun tak banyak. Lampu jalan rosak pulak..

Tau tau ada perempuan cantik gini..
Mengenyit mata...

Apa rasaaaa ?

posted from Bloggeroid



Sunday, 15 February 2015

Personal Planner

2 comments
Dulu dulu.. rasanya start form 3 gitu ke form 4, start ada diary. Gelenyar kan hahha

Diary tu kaler pink gitu.. ada tarikh la... kulit keras depannya. Dalam harga RM3.90 kut rasanya masa tu. Lama dah... 20 tahun dulu. Tulis kalau ada pakwe hensem tegur kat sekolah ke.. kes gaduh bersama geng geng ke.. cewah. Dah ada geng gitu. Every year pun beli. Bila gi sekolah, sorokkan diari bawah celah2 lipatan baju. Yelah.. cik zah tu al kepochi sket. Knowing mak gua tu.... adalah baik jika diari penuh kontroversi tu disorokkan.

Sambung study .. still beli diari jenis yang sama. Jika berlaku sesuatu... yg sakit hati sangat.. kubakar aje diari tu. Hahaha. Memang tah apa apa. Apa boleh buat.. masa tu kan jiwa remaja gitu. Remaja tingtongteng. Dah boring lah tulis pasal 'dunia percintaan tak guna', maka ke kinokuniya di sogo masa tu. Beli ala ala planner. Kecik je.. Ada zip keliling. Murah murah ajo. Maka... selalu je merefill pages. Maintain pakai yang tu je..

Bila kaklong keja... apo laie. Every dec je.. start ekjas. Kaklong.. nak planner please. As kakak yang baguih dok ada... maka dapat la planner. Tapi planner company lah. Jadi laaaa... ntah apa gua tulis pun tak ingat. Janji mesti ada..

Masuk keja.. still pow planner kaklong. Sampai la masuk proton. Bos kasi satu planner ni.. proton punya. Best jugak sebab refillable. So maintain pulak plakai planner tu sampai laaa terkopek2 kulitnya. Bila masuk new year... beli refillable kat mph the curve. Senang kan.. mmg suka lah planner tu.

Planner oren proton dah jahanam. Planner dari prudential pulak. Masa tu agen gua yang kasi. Sekarang.. still guna prudential planner tp mmg gua punya lah. Dan... baru baru ini... baru lah tahu bahawa bukan gua sorang gedik2 tampal macam2 dalam diari/planner gua Rupanyaaaaa ada masyarakat sejenis. Tahu pun sebab follow isteri Datuk Sheikh Muzafar tu. Dan terjumpa pulak personal planner cunnnnnn ya amat... makaaaaaa.... next weekkkkkkk... my pinky punky personal planner akan sampai. Yahooo.. cannot wait. It's never to late for a new planner. Trust me.. hahaha.





Thursday, 12 February 2015

Goreng pisanggggg

2 comments
Goreng pisey berketul ketul please..
Last year balik tepeng.. layan goreng pisang cheese ni.. ok ok la... tak tahu kenapa org sohor sohorkan sangat
Pastu tiba2.. sejak last mth mcm carving for goreng pisang cheese coklat ni lagi..
Penat pusing merata rata .. ada gerai jual tp mcm tak berapa nak menyelerakan..
Jalan penuh debu bekas banjir lumpur... bukak gerai betul2 tepi tu.. jenis meja rendah tu takder cover apa2..
Oh mannnn.. mcm tak sesuai..
Last sekali ada geng group wassup bagitau gerai ni. Dekat jer dgn rumah..
Ada lalu situ.. terus beli..
RM6 untuk goreng pisang cheese coklat.. coklat hersheys lagi.. nyummm

Gilossssss..... sedappppp...
Yang buat budak2 laki ... tgh praktikal di mana tah..
Serius sedappp. Ada cheese strawberry n ada icecream juga..





Serius sedap...
Serius ketagihannnnnn...

Macam mana nak kurus hoiiiiiii

posted from Bloggeroid



Monday, 9 February 2015

#Throwback

0 comments
Cewah.. nak berthrowback konon.. 
Takde la apa pun.. cuma mengupdate blog dalam otak je.. bukan kat blogger ni 
Tu yang jadik sebulan sekali baru update blog ni 

Last month memang bz. Turun kl, pergi annual planning workshop, balik kb.. hazel masuk sekolah.. 
Hazel tak cukup dengan masuk sekolah, mauk wad pula.. muntah2 n demam panas.. 
Jangkitan kuman dalam darah.. 
Hazel keluar ward.. ebok pulak demam panas.. 
Memi rasa letih sampai mintak nyawa.. 

Bulan ni alhamdulillah.. slowly pun.. semua dah back in place
Hazel attend Smart Reader pagi.. balik pukul 12, mandi n makan
Pukul 1.30 ke Inspiration Kids Ctr untuk sembahyang zohor jemaah dgn kelas hafazan dan iqra'

Sambil Hazel ke kelas mengaji.. saya ke iqd jugak.. kelas tajwid
Almaklum.. dah tuo tuo ni.. izhar halqi n iffaq hakiki pun lupa habih dah.. 


Masa ni bertiga je turun kl. Bos jaga rumah.. musim baru lepas banjir. Bahaya tinggal rumah kosong ni. Ebok 1st experience naik flight.. mujurlah kakak jayjel happy je naik flight.. so ebok pun sama naik happy. Sempat main mata lagi dengan amoi stewardess. Hamboi hamboi.. yang putih melepak je mau eh. 





Saturday, 3 January 2015

Happy New Year

0 comments
Tuda... dah 3 hari dalam tahun 2015, baru nak wish wish konon. Tapi yelah, tahun ni tak terasa tahun baru ke apa kan. Dengan bencana yang menimpa negeri negeri pantai timur termasuk kelate ni ha. Cuma syukurlah sebab rumah kami tak terjejas. Cuma bekalan air mmg di potong dan elektrik pun macam ala ala nak mamps je. Sedih betul tgk keadaan daerah lain. Memang punoh belako ... sedih tgk yang rumahnya tinggl tangga batu saja.. tinggal dinding separuh simen saja. Yang papan semua dah ke mana dah.. ya Allah. Pilunya rasa..  Murahlah rezeki mereka yang membantu dari segenap pelusuk negara. Sabah dan Sarawak juga, 

Cuaca sekarang pun dah ok sket. Ada jugak hujan sikit sikit tp still ok je. Tp mmg malam2 sejuk lah. Berpeluk laa dengan selimut..... ha ha. Tu dok pikir berpeluk dgn apa tuuuuu.. 

Kakak (hazel) dah amek school bag n shoe dari sekolah dia. 13hb baru la masuk sekolah sebab 8hb - 12hb ni kami nak ke KL. Kak non ada training. Kami bertiga je sebab big boss kena jaga rumah. Sedihnya sebab ni la kali pertama berjauhan selama 5 hari dengan big boss. Stress mikirkannya. Duduk di Rawang nanti.. 

Untuk orang orang KL / Selangor yang berminat nak tahu lebih tentang mana mana plan PruBSN Takaful atau Prudential , boleh contact saya di 012 3531082. Quotation adalah free saja ya. Untuk 1-14hb Jan, diskaun untuk premium bulan pertama dan free gift. Mari mari... 



Untuk mereka yang nak follow kak non ke merata rata .. 
fb : https://www.facebook.com/nonie.za
instagram : nonie.za 

Harap harap mula tahun baru.. rajin la sket nak mengupdate blog. Hihihi. Still rindu kakakdegil.com tapi yelah... cukup2 la nak berdegil. Dah tuo ni.. nak degil apa lagi. Orang tak panggei degil dah ni.. takkan nak buh kakakketegaq.com kan kan ?